Ryż ze szpinakiem

Wszystkie porcje (waga) poszczególnych składników, taka jak rozpisana w diecie.

  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz (szczypta)
  • Szpinak świeży (liście)/ mrożony
  • Pierś z kurczaka
  • Oliwa z oliwek/masło kokosowe
  • jogurt naturalny mały

Na rozgrzaną patelnie z oliwą/masłem kokosowym wrzucamy cebulę pokrojona w kostkę. Szklimy i wrzucamy szpinak, solimy i po krótkiej chwili wrzucamy kurczaka. W międzyczasie robimy sos: jogurt naturalny, (1-2) ząbki czosnku wyciskamy przez praskę dodajemy do jogurtu nat. przyprawiamy szczypta pieprzu, można dodać koperek. Do gotowego kurczaka (ściętego) ze szpinakiem wlewamy sos na małym ogniu podgrzewamy chwilkę, aby było ciepłe i tak aby sos się nie zagotował, bo jogurt się zetnie i będą grudki! Gotowe Można jeść z makaronem/ryżem/kaszą itd.